Jazz in Gemert leeft weer

GEMERT – Sinds september timmert Stichting Gemert Jazz aan de weg om de jazzmuziek weer onder de aandacht te brengen van de mensen uit Gemert en de regio en een podium te bieden aan talentvolle jazzmusici. En dat lukt buitengewoon goed, is de tussentijdse conclusie.
De activiteiten voorzien in een behoefte. Dientje’s Jazz Café is in de afgelopen maanden een trekpleister gebleken voor de liefhebbers van de improvisatie. Een afwisselend programma droeg daaraan bij: van de prachtige zang van Judith Nijland via het virtuoze vibrafoon-en pianowerk van Frits Landesbergen en Francesca Tandoi tot de vette tromboneklanken van Ilja Reijngoud en het geweldige slagwerk van Lucas van Merwijk en al die anderen, het bracht mensen samen rond de jazzmuziek en daarmee is het belangrijkste doel van Stichting Gemert Jazz al verschillende keren behaald. De kwaliteit van de line-up groeit, muzikanten prijzen de gezellige sfeer en het aantal bezoekers neemt toe op deze gratis toegankelijke avonden. Reden temeer om met de activiteiten door te gaan.
Shirma Rouse
Het is al bekend dat ook in 2017 gerenommeerde namen Dientje’s Jazz Café aan zullen doen, maar eerst begint het nieuwe jaar op zaterdag 7 januari al met een knaller, of eigenlijk met twee knallers. Eerst is daar zangeres Shirma Rouse, inmiddels landelijk bekend door The Voice en optredens in vele tv-programma’s. Naar eigen zeggen is muziek haar levensader, een onmisbaar element in haar bestaan. Ze ontplooit allerlei muzikale activiteiten en won in 2015 nog de Edison Jazz Publieksprijs. Zij zal met Jan van Duikeren, John Engels, Aram Kersbergen en Karel Boehlee een deel van de avond op 7 januari voor haar rekening nemen. Het andere deel is voor twee blazers en een gitarist die hun sporen in de muziekwereld ook ruimschoots verdiend hebben. Saxofonist Jan Kooper heeft in zijn loopbaan talloze tours gedaan met grote binnenlandse en buitenlandse artiesten waarbij hij voornamelijk als ‘sideman’ de solo’s voor zijn rekening nam. Efe Erdem is “the new kid on the block”. Hij is afkomstig uit Turkije en binnen een paar jaar opgeklommen tot een van de meest gevraagde trombonisten in de funk, soul en jazz scene. Jan en Efe begeleidden Doe Maar bij hun reünieconcerten in de Ziggo Dome en op Pinkpop. Zij krijgen 7 januari gezelschap van de virtuoze Italiaanse gitarist Simone Cesarini. Het wordt een soulvol, jazzy concert met ska invloeden. Gemert Jazz hoort heel veel positieve geluiden en verwacht veel bezoekers. Daarom geldt dat voor deze avond bezoekers van tevoren even moeten melden dat ze komen, zodat de organisatie rekening kan houden met veiligheid en dergelijke, want helaas is de ruimte beperkt. Melden dat je komt, kan via de website www.gemertjazz.nl. De avond blijft overigens geheel gratis toegankelijk.
Masterclasses
Gemert Jazz gaat in 2017 ook door met het organiseren van de Masterclasses Improviseren. Deze workshops zijn voorafgaand aan Dientje’s Jazz Café en bieden de kans aan lokale muzikanten om hun improvisatieskills flink op te poetsen. Op de planning staan workshops, specifiek voor saxofonisten (met David Romanello), trompettisten (Jan van Duikeren), trombonisten (Bert Boeren), pianisten (Peter Beets) en ook een slagwerkdag zit in de pijplijn (met Lucas van Merwijk). De precieze data komen binnenkort op de website gemertjazz.nl. Voortgestuwd door het enthousiasme van publiek en muzikanten gaat Stichting Gemert Jazz zich ook toeleggen op talentontwikkeling voor jonge jazzmusici in het Gemertse. Dat wordt een bijzonder project, waarover in maart volgend jaar meer bekend zal worden. Het geeft maar aan dat het met de jazzmuziek in Gemert de komende tijd wel goed zit. Jazz in Gemert leeft weer.
Programma
Behalve het hierboven reeds toegelichte programma van 7 januari, komt op 18 maart Madeline Bell met Rob van Bavel (Piano), Frits Landesbergen (Drums) en Frans van Geest (Bass) optreden in Gemert. Op 15 april is het podium voor Peter Beets (Piano) en Benjamin Herman (Sax). Op 20 mei treedt Marjorie Barnes Equinox feta op, met op saxofoon Simon Rigter. Op 17 juni is het de beurt aan Art Pepper en Eleven. Daarnaast staan er al Jazz Café’s gepland voor 15 juli, 19 augustus (Cor Bakker), 9 september, 14 oktober en 18 november.

http://www.weekbladvoorgemertbakel.nl/nieuws/20161206/jazz-gemert-leeft-weer