19 april 2017

Zaterdag 12 augustus

Biografie Jan Menu

Jan Menu (Kloosterzande, Zeeuws-Vlaanderen, 13 juni 1962) heeft zich in de loop van de jaren tachtig ontwikkeld tot een hoogwaardige saxofonist, steunpilaar van talrijke orkesten met een grote verscheidenheid aan stijlen. Aanvankelijk speelt hij voornamelijk alt- en tenorsaxofoon, maar de baritonsax wordt steeds meer zijn hoofdinstrument. Jan Menu heeft al jong pianoles en zet zijn eerste schreden als saxofonist bij de plaatselijke harmonie St.Cecilia. Na een blauwe maandag in Wageningen landbouwwetenschappen te hebben gestudeerd, probeert hij een nieuwe start aan de UT te Enschede. Maar ook een technische opleiding lijkt niet voor hem weggelegd, doordat de jazz zijn leven steeds meer gaat domineren. Jan Menu schnabbelt met zijn altsaxofoon waar hij maar kan in Enschede en omstreken. Voor jazzkenners is het dan al een uitgemaakte zaak: hij zal het nog ver brengen. Bij hemzelf moet dat ook zijn gaan dagen, want halverwege de jaren tachtig opteert hij voor een muziekvakopleiding.

2014 - 2016

Jan Menu is in 2013 en 2014 gastheer van Jazzin, de serie concerten in Restaurant Stedelijk in Amsterdam. De saxofonist nodigt tijdens Jazzin muzikanten en formaties uit de jazzwereld uit om te spelen en met ze te praten over hun activiteiten en muzikale leven. De muzikant wordt uitgenodigd voor het International Saxophone Festival Amsterdam in november 2014. Jan Menu en pianist Cor Bakker treden vanaf 2014 op met Gerry Mulligan Revisited. Het duo bewerkt bekende en minder bekende composities van Mulligan en voert ander repertoire uit in de stijl van de Amerikaanse baritonsaxofonist. Pierre Courbois gaat ter gelegenheid van zijn 75st verjaardag vanaf april 2015 op tournee met het PC Qwintett waar Jan Menu ook deel van uitmaakt. Bij sommige concerten wordt hij vervangen door trombonist Ilja Reijngoud.

www.JanMenu.com

Klik hier om uw toegangskaarten te bestellen.

Biografie Cor Bakker

Cor Bakker (1961) begint op 11-jarige leeftijd met piano spelen. Hij raakt als kind geïnspireerd door Louis van Dijk, die toen al een bekend pianist was. Uiteindelijk was het ook Louis van Dijk die Cor aanspoorde zijn muzikale talent verder te ontwikkelen aan het conservatorium. In 1984 studeert Cor Bakker cum laude af aan het Amsterdamse Sweelinck Conservatorium in de richting piano/improviserend musicus. Hij vervolgt zijn studie in Los Angeles bij de Amerikaanse pianist, componist en arrangeur Clare Fischer (1928). Tot op de dag van vandaag is deze oud-docent Cor’s grootste muzikale inspirator.

Na zijn studie begeleidt Cor Bakker nagenoeg alle belangrijke artiesten die Nederland rijk is, is hij elf jaar lang vaste pianist van het Metropole Orkest en werkt hij mee aan diverse radio- en televisieprogramma’s. Televisie is dat wat hem landelijke bekendheid geeft, wanneer hij de muzikale begeleiding verzorgt in de vele televisieprogramma’s van Paul de Leeuw.

Hij werkt in zijn carrière mee aan diverse theaterproducties en concertseries, als onderdeel van een groter geheel of als begeleider van artiesten als Karin Bloemen, Jenny Arean maar ook internationale sterren als Shirley Bassey en Oleta Adams. In 2010 wil hij de rollen ook een keer omdraaien en treedt de altijd zo bescheiden begeleider nu letterlijk op de voorgrond als gastheer in zijn theaterserie: ‘Cor Bakker Ontvangt’. In de jaren die volgen ontvangt hij artiesten als Brigitte Kaandorp, Louis van Dijk en Mike Bodde.

Gedurende zijn carrière brengt Cor Bakker tot nu toe zes ‘eigen’ albums uit en verleent hij zijn medewerking aan diverse cd- en dvd producties van andere artiesten.

www.CorBakker.nl

Klik hier om uw toegangskaarten te bestellen.