29 juni 2016

Masterclass

Masterclass improviseren

Stichting Gemert Jazz organiseert voorafgaand aan elk Jazzcafé een “Masterclass improviseren” onder de bezielende leiding van Bert Boeren. Een perfecte gelegenheid voor muzikanten om hun improvisatieskills verder te verbeteren.

Voor wie?
 
Doelstelling van Stichting Gemert Jazz is om jazzmuziek aan te bieden aan een breed publiek. Daarom zijn de workshops bedoeld voor muzikanten van alle niveaus en alle leeftijden. Ook het instrument is niet van belang: blaas- of snaarinstrumenten, piano of slagwerk, het is allemaal welkom.

Wat ga je leren?
 
Tijdens de Masterclass wordt in theorie en praktijk stilgestaan bij de volgende elementen van de improvisatie:

• Timing
• Notenkeuze
• Frasering
• Sound
• Samenspel (mengen en dynamiek)
• Mentale focus

Hoe ga je het leren?
 
Speelvreugde staat centraal en daarom is “informal learning” het sleutelwoord. De theoretische kennis zal op een voor iedereen begrijpelijke manier worden overgebracht. Daarnaast wordt die kennis verdiept door verschillende oefeningen, zoals de methode “horizontal improvisation”, waarbij geen kennis nodig is van akkoorden en de cursisten al binnen een week kunnen leren improviseren door de oefeningen thuis verder uit te werken. Tijdens de Masterclass zullen ook geluidsfragmenten en filmpjes te horen en te zien zijn waarop professionals hun skills tonen.

Het leren gebeurt voor en op het podium. Op een aantal dagen worden de lessen van de middag meteen ’s avonds in de praktijk gebracht tijdens Dientje’s Jazz Café. Een unieke opzet, die een positief effect zal hebben op de beleving van de jazzmuziek in Gemert.

Wie is Bert Boeren?

Bert Boeren (Vught, 11 maart 1962) is een Nederlandse jazztrombonist en leraar. Hij is Masterdocent aan het Conservatorium van Amsterdam en Rotterdam en heeft een Post-HBO gecertificeerde bevoegdheid als Mental Coach en Trainer. Sinds 2003 is hij hoofvakdocent Trombone-Jazz in Amsterdam en sinds 2015 bij Codarts in Rotterdam . De juiste man op de juiste plek voor de masterclasses in Gemert, dus.

Boeren ging trombone spelen toen hij zestien was en is geschoold op het conservatorium in Utrecht en Hilversum. Hij was solist op diverse internationale festivals en toerde als solist en als lid van verschillende bands, waaronder de Eurojazz Big Band, the Rath-Pack, de Dutch Swing College Band, de bigband van Brookmeyer en Bart's Bones. Bert speelde met Doe Maar, Mathilde Santing en erkende jazzmusici als Clark Terry, Toots Thielemans, Scott Hamilton, Chick Corea en Benny Golson. Sinds 1998 maakt hij deel uit van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Verder treedt hij vaak als solist op in het buitenland en geeft hij ook masterclasses. Verder is hij ook 3 jaar programmeur geweest van JazzinDuketown en momenteel verzorgt hij de programmering van Jazzkapel en JazzyHuiskamers in Den Bosch.

Meedoen?

Wil je meedoen aan een Masterclass? Schrijf je dan hieronder in. De workshops vinden plaats in de middag voorafgaand aan elke editie van Dientje’s Jazz Café.

zaterdag 15 april

De volgende masterclass vindt plaats op zaterdag 15 april vanaf 14:00 uur bij Dientjes Jazz Café.
Klik op de link hieronder om een ticket te bestellen en mee te doen.

580735_bd_media_id_b2a8da262a3a10b015ee11f84d35dc1c

Best spannend om mee te doen!

Les krijgen van een bijzonder kundige docent en virtuoze muzikant!! Dat alleen al is fantastisch om mee te maken. Het spannende ging er geleidelijk af omdat we allemaal welkom waren. Het niveau maakte niet uit. Ik ben erg gehecht aan de noten op papier, maar we werden uitgedaagd om in heel kleine stappen ons vrijer te voelen en te spelen. De uitleg was heel duidelijk en ik heb zin om er thuis mee aan de slag te gaan! Mooie tools gekregen daarvoor.

Voor mij smaakt het naar meer !

Altijd heb ik het al bijzonder gevonden dat mensen zo “voor de vuist weg” een muzikaal verhaaltje kunnen vertellen dat ook nog v.w.b. harmonie en ritme, goed past in de begeleiding van een reeks andere instrumenten. Een aantal mensen (o.l.v. Jos Strijbosch) hebben het initiatief genomen om in Gemert een Jazz café bij Dientje op te richten. Inmiddels zijn er al een aantal gezellige en interessante optredens van professionele muzikanten geweest. Als onderdeel van deze Jazz promotie wordt de mogelijkheid geboden om middels workshops kennis op te doen over het improviseren. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en de lage toegangsdrempel heb ik me daarop ingeschreven. Na de eerste workshop gevolgd te hebben ben ik erg enthousiast over de manier waarop Bert Boeren toelichting en uitleg geeft over het improviseren. Door simpele oefeningen worden er zelfs al snel op divers niveau de eerste prille improvisatie stappen genomen. Hierbij blijkt dat door deze workshop iedere muzikant op zijn eigen niveau al snel aan de gang kan. Voor mij smaakt het naar meer !